Отбелязваме Деня на Земята

Днес беше един изключително интересн ден за учениците от първи до четвърти клас, които участваха в серия от уъркшопи на различни теми, вдъхновени от Деня на земята, който честваме тази седмица. Бяхме подготвили различни атмосфери, в които децата да се пренесат, да научат повече за заобикалящата ги среда, да творят и експериментират на воля!

В стаята „Вода“ учениците научиха за „магическите“ свойства на най-популярната напитка на планетата, изгледаха любопитно филмче, в което видяха отблизо структурата на водата, както и въздействието на нашите мисли върху нея, а след това на лист хартия отправиха своите положителни послания и си представиха как би изглеждала структурата на тяхната вода. За „Въздуха“ децата коментираха важността от следенето на метеорологичните условия, както и за това как можем да подпомогнем опазването на чистия въздух, след което положиха труд и творчески усилия в направата на хвърчила.

В стаята с камъни, децата разгледаха различни видове камъни и научиха много любопитни факти за тях. Също така днес обогатихме познанията си за птиците, различните видове, къде и как живеят и как можем да се погрижим за тях като им направим къщички.

Обсъдихме насекомите и тяхната важна роля в природата, посадихме цвете и проследихме цикъла на растежа на растенията. Научихме, че ботаниката е науката, която се занимава с всички растения на Земята, и какво е процесът фотосинтеза.

В креативната стая обсъдихме за какво са кошовете за разделни отпадъци и къде отиват боклуците, какво е рециклиране. Казахме си, че трябва да сме отговорни, когато използваме хартия и когато третираме отпадъците около нас. А след това сътворихме изключително интересни макети само от отпадъци! За финал, ДНК- детски научен клас развесели децата с интересни факти и забавен експеримент, в който при смесване на съставки учениците си направиха собствени „червейчета“!

Мисията ни продължава и утре когато 6-ти клас отиват на гости в инсталацията за преработка на отпадъци!