На семейството с любов – училище за родители 2018/2019

Съботните ни срещи, част от иницативата  „На семейството с любов“, които води нашият психолог Марина Грозданова, стартитаха отново! Последната събота на месец октомври посветихме на откровен разговор за конфликтите в общуването и родителската неприязън.

 

През първата част от срещата обсъдихме въпроса как се стига до конфликтите в общуването и как разпознаването и споделянето на собствените ни нужди и чувства, както и на тези на хората около нас, създава успешни модели на комуникация. Някои от основните въпроси, които обсъдимхме бяха: * Как хората прекъсват връзката със собствените си нужди? * Могат ли конфликтите да спрат, ако се научим да разпознаваме и удовлетворяваме нуждата зад емоциите? * Защо съпричастността към себе си е основен елемент на емпатията към другите? * Кои са езикът и поведението, които притъпяват умението ни да проявяваме съпричастност в общуването? * Какво е емоционалното освобождаване и защо е неизменна част от пълноценното общуване? *

 

Във втората част на срещата  поговорихме за родителската неприязън – или как може родителят едновременно да обича и да не може да понася детето си.  С какво се бори родителят, който изпитва неприязън към детето си, и има ли нужда от съчувствие и той? 

 

Благодарим на всички родители, които ни подкрепиха с присъствието си! Радваме се, че чакате срещите от училището ни за родители с нетърпение и намирате смисъл и полза в тях. Вратите ни са отворени за вас и винаги се радваме когато работим съвместно за благополучието на нашите деца както в училище, така и вкъщи.

 

До нови срещи!