Форум (Р)еволюция „Новото българско училище“

28827158_10155452085777666_1186137615007145322_o

„Вече всичко става бързо, бързо се движим, получаваме информация, единственото сигурно днес е , че всичко се променя. Ако искаме да сме в крак с времето ще трябва да ускорим темпото , с което ние също се променяме.“

С тези думи директорът на Гимназия “Проф. Иван Апостолов” посрещна ученици и гости дошли да се информират за иновациите в образованието на проведения днес форум. Събитието постави на дневен ред актуален и много важен въпрос, а именно необходимите и неизбежни промени в образованието, за да отговаря на изискванията на настоящето и бъдещето.

А какви да бъдат тези промени? Практики насочени от нов тип учители, към нов тип ученици в нов тип училища, до този извод стигна екипът на Азбуки.

След обстойно проучване и проведени експерименти в учебния процес беше инкорпорирана методология – дизайн или проект за обучение в 21 век , която има за цел да адаптира образователния процес към потребностите на бързо развиващата се среда.

В този тип преподаване се набляга на ключови умения и компетентности , които учениците трябва да придобият в учебния процес и които да им служат адекватно в реални ситуации.

По тази глобална програма работят училища във Финландия, Русия, Австралия, Англия и много други. В гимназията беше заложен експеримент да изследваме някои от параметрите и да насочим усилията си към гъвкаво учене и дизайн мислене. За целта бяха използвани технологии допълващи класната стая и работа в екипи, както и решаването на реални проблеми и казуси.

Сред гостите ни бяха родители, преподаватели, мениджъри, предприемачи и представители от Столична Община и Район „Студентски“. Изключително много благодарим на Г-жа Йорданка Фандъкова, която уважи форума и изрази подкрепата си и готовността се за съвместна работа с учениците занапред. Г-жа Фандъкова призова към колаборация между частните и държавни общински училища, за да могат моделите на иновативно образование да бъдат разпространени и използвани не само в определени училища, а навсякъде!

За нас беше важен ден не само , защото се заехме с амбициозен проект, който пожъна успех, но и защото поставихме началото на нещо много важно-разпространението на добрите практики.

Нашият екип създаде помагала, които могат да послужат на всеки един преподавател. От нас зависи да направим това достъпно и възможно.

Очакваме ви на следващия форум, защото само с общи усилия можем да постигнем промяна!

Без Революция, няма Еволюция!